Uncategorized

Answers for The benefits of being bilingual explained

In this post, we are dealing with the third passage from the book IELTS Cambridge 12 Test 6 READING/ IELTS Cambridge 12 AC Test 2 READING. All answers along with keywords, location in the passage, and their explanation have been detailed to help students finding a correct way to answer the benefits of being bilingual.

Solution with Explanation: The Benefits of Being Bilingual

Solution

27. eye movements34. NO
28. language co-activation35. NO
29. Stroop Task36. NOT GIVEN
30. conflict management37. D
31. cognitive control38. G
32. YES39. B
33. NOT GIVEN40. C

Explanation

Q. No.27
KeywordsObserving, RussianEnglish, when asked, select certain objects
Location Paragraph B, line 10
ExplanationLine 9 mentions the word ‘studying’ which is synonymous with ‘Observing’. The rest of the paragraph indicates selecting certain words like ‘stamp’ or ‘marka’. So, the will be studying eye movements (found in lines 9 and 10).
So, the answer is: eye movements
Q. No.28
Keywordsboth languages, simultaneously, mechanism, known as
Location Paragraph B, lines 6 & 7
ExplanationRead this line ‘… . . not limited to a single language; auditory input activates corresponding words regardless of the language to which they belong.’ This is synonymous with “Bilingual people engage both languages simultaneously”. Also, mechanism = phenomenon and known as = called.  
So, the answer is: language co-activation
Q. No.29
Keywordstest, called, naming colours
Location Paragraph c, line 7
ExplanationIt mentions the name of a test which is ‘Stroop Task’. The following line has a phrase ‘to name the colour’.
So, the answer is: Stroop Task
Q. No.30
Keywordsmore able to handle, a skill called
Location Paragraph C, line 6 & 7
ExplanationThe author states, “…. .. .. bilingual people often perform better on tasks that require conflict management.”
This means that bilingual people are better (more able) to perform (handle) those tasks which require (involving) a special skill and that is conflict management.
So, the answer is: conflict management

Q. No.31
Keywordschanging strategies, have superior
Location Paragraph C, lIne 14 & 15
ExplanationThe writer talks about switching between two tasks. This has a close relationship with the phrase changing strategies in the question. Then the writer says that when bilingual people do such tasks, they reflect better cognitive control (line 17).
So, the answer is: cognitive control
Q. No.32
Keywordsattitudes, have changed, recent years
Location Paragraph A
ExplanationIn paragraph 1, lines 2 and 3, the writer talks about the negative attitudes towards speaking two languages (….. In the past, such children were considered ….. . .. .) Then, in lines 4-7, the writer says that the advancement in technology has helped to show that children who speak in two or more languages have several clear benefits (last line). This means that the attitudes have changed.
So, the answer is: YES

[box type=”shadow” align=”aligncenter” class=”” width=””]Want to answer other passage like the benefits of being biingual? Read Our complete guide .[/box]

[button color=”blue” size=”medium” link=”https://www.easy-ielts.com/ielts-reading-tips-strategies-and-lessons/” icon=”” target=”true” nofollow=”false”]Full Reading Guide[/button]

Q. No.33
Keywordsbetter than, at guessing correctly, what words, before, finished
Location
ExplanationParagraph B talks about the use of words while paragraph C talks about guessing words. But none of them shows any comparison on who is better in guessing correctly a word. There is no clear indication about the statement in question 33.
There is no comparison about who is better at guessing.
So, the answer is: NOT GIVEN
Q. No.34
Keywordsconsistently, name images, faster
Location In paragraph C, Lines 2 and 3
Explanation“…..For instance, knowing more than one language can cause speakers to name pictures more slowly.” This line directly contradicts the statement in question 34.
So, the answer is: NO

Q. No.35
Keywordsbrains process single sounds, more efficiently, in all situations
Location In paragraph D,
ExplanationThe author mentions “… When monolingual and bilingual adolescents listen to simple speech sounds without any intervening background noise, they show highly similar brain stem responses”. So, there is proof of one situation, when there is no intervening background noise, at the time of the brain processing of both monolingual and bilingual people is “almost the same”. The given statement is only correct in the presence of background noise, but not in all situations.
So, the answer is: NO
Q. No.36
KeywordsFewer, suffer, brain disease, old age
Location Paragraph F
ExplanationHere the writer mentions old age in terms of issues related to brain disease. But nowhere in the paragraph has the writer said anything about a comparison on who suffers from brain disease more- bilingual or monolingual.
So, the answer is: NOT GIVEN
Q. No.37
Keywordsbrains, respond, differently, type of non-verbal auditory input
Location D
ExplanationIn paragraph D, we find some information about brain responses. Actually, we already found it when answering question 35. There is a mention of ‘simple sound’ which can be a close match to non-verbal auditory input.
So, the answer is: D
Q. No.38
Keywordsdemonstration, a bilingual upbringing, benefit, before we learn to speak
Location G
ExplanationIn paragraph G, lines 1 to 3, we find phrases like “very early” which matches with even before we learn to speak“seven-month-old babies growing” which matches with upbringing. In the last lines, there is a phrase ‘imparts advantages’ which matches with benefits.
So, the answer is: G

Q. No.39
Keywordsdescription, process, identify words that they hear
Location Paragraph B
ExplanationWe have already read paragraph B, where the writer talks about how bilinguals identify words (in lines 2 and 3). So, further reading may not be necessary. Just check again the lines.
So, the answer is: B
Q. No.40
Keywordsnegative consequences, being bilingual
Location Paragraph C
ExplanationThis is also an easy answer to find out because we have already covered it while reading paragraph C, line 2 and 3. The writer says, “For instance, knowing more than one language can cause speakers to name pictures more slowly.”
So, the answer is: C

You should spend about 20 minutes on Questions 27-40 which are based on Reading Passage 3 below.

Passage: The Benefits of Being Bilingual

answer for the benefits of being bilingual
Bilingual Representation

A

According to the latest figures, the majority of the world’s population is now bilingual or multilingual, having grown up speaking two or more languages. In the past, such children were considered to be at a disadvantage compared with their monolingual peers. Over the past few decades, however, technological advances have allowed researchers to look more deeply at how bilingualism interacts with and changes the cognitive and neurological systems, thereby identifying several clear benefits of being bilingual.

B

Research shows that when a bilingual person uses one language, the other is active at the same time. When we hear a word, we don’t hear the entire word all at once: the sounds arrive in sequential order. Long before the word is finished, the brain’s language system begins to guess what that word might be. If you hear ‘can’, you will likely activate words like ‘candy’ and ‘candle’ as well, at least during the earlier stages of word recognition.

For bilingual people, this activation is not limited to a single language; auditory input activates corresponding words regardless of the language to which they belong. Some of the most compelling evidence for this phenomenon, called ‘language co-activation’, comes from studying eye movements. A Russian-English bilingual asked to ‘pick up a marker’ from a set of objects would look more at a stamp than someone who doesn’t know Russian, because the Russian word for ‘stamp’, marka, sounds like the English word he or she heard, ‘marker’. In cases like this, language co-activation occurs because what the listener hears could map onto words in either language.

C

Having to deal with this persistent linguistic competition can result in difficulties, however. For instance, knowing more than one language can cause speakers to name pictures more slowly, and can increase ‘tip-of-the-tongue states’, when you can almost, but not quite, bring a word to mind. As a result, the constant juggling of two languages creates a need to control how much a person accesses a language at any given time.

For this reason, bilingual people often perform better on tasks that require conflict management. In the classic Stroop Task, people see a word and are asked to name the colour of the word’s font. When the colour and the word match (i.e., the word ‘red’ printed in red), people correctly name the colour more quickly than when the colour and the word don’t match (i.e., the word ‘red’ printed in blue).

This occurs because the word itself (‘red’) and its font colour (blue) conflict. Bilingual people often excel at tasks such as this, which top into the ability to ignore competing perceptual information and focus on the relevant aspects of the input. Bilinguals are also better at switching between two tasks; for example, when bilinguals have to switch from categorizing objects by colour (red or green) to categorizing them by shape (circle or triangle), they do so more quickly than monolingual people, reflecting better cognitive control when having to make rapid changes of strategy.

D

It also seems that the neurological roots of the bilingual advantage extend to brain areas more traditionally associated with sensory processing. When monolingual and bilingual adolescents listen to simple speech sounds without any intervening background noise, they show highly similar brain stem responses. When researchers play the same sound to both groups in the presence of background noise, however, the bilingual listeners’ neural response is considerably larger, reflecting better encoding of the sound’s fundamental frequency, a feature of sound closely related to pitch perception.

E

Such improvements in cognitive and sensory processing may help a bilingual person to process information in the environment, and help explain why bilingual adults acquire a third language better than monolingual adults master a second language. This advantage may be rooted in the skill of focussing on information about the new language while reducing interference from the languages they already know.

F

Research also indicates that bilingual experience may help to keep the cognitive mechanisms sharp by recruiting alternate brain networks to compensate for those that become damaged during aging. Older bilinguals enjoy improved memory relative to monolingual people, which can lead to real-world health benefits. In a study of over 200 patients with Alzheimer’s disease, a degenerative brain disease, bilingual patients reported showing initial symptoms of the disease an average of five years later than monolingual patients.

In a follow-up study, researchers compared the brains of bilingual and monolingual patients matched on the severity of Alzheimer’s symptoms. Surprisingly, the bilinguals’ brains had more physical signs of disease than their monolingual counterparts, even though their outward behaviour and abilities were the same. If the brain is an engine, bilingualism may help it to go farther on the same amount of fuel.

G

Furthermore, the benefits associated with bilingual experience seem to start very early. In one study, researchers taught seven-month-old babies growing up in monolingual or bilingual homes that when they heard a tinkling sound, a puppet appeared on one side of a screen. Halfway through the study, the puppet began appearing on the opposite side of the screen. In order to get a reward, the infants had to adjust the rule they’d learned; only the bilingual babies were able to successfully learn the new rule. This suggests that for very young children, as well as for older people, navigating a multilingual environment imparts advantages that transfer far beyond language.

Questions for the benefits of being bilingual

Questions 27-31

Complete the table below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

Write your answers in boxes 27-31 on your answer sheet.

TestFindings
Observing the 27…………………. of Russian-English bilingual people when asked to select certain objectsBilingual people engage both languages simultaneously: a mechanism known as 28…………………..
A test called the 29…………………, focusing on naming coloursBilingual people are more able to handle tasks involving a skill called 30…………………
A test involving switching between tasksWhen changing strategies, bilingual people have superior 31…………………..

Questions 32-36

Do the following statements agree with the claims of the writer in Reading Passage 3?

In boxes 32-36 on your answer sheet, write

YES                  if the statement agrees with the claims of the writer

NO                   if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN    if it is impossible to say what the writer thinks about this

32   Attitudes towards bilingualism have changed in recent years.

33   Bilingual people are better than monolingual people at guessing correctly what words are before they are finished.

34   Bilingual people consistently name images faster than monolingual people.

35   Bilingual people’s brains process single sounds more efficiently than monolingual

People in all situations.

36   Fewer bilingual people than monolingual people suffer from brain disease in old age.

Questions 37-40

Reading Passage 3 has seven paragraphs, A-G.

Which paragraph contains the following information?

Write the correct letter, A-G, in boxes 37-40 on your answer sheet.

37   an example of how bilingual and monolingual people’s brains respond differently to a certain type of non-verbal auditory input

38   a demonstration of how a bilingual upbringing has benefits even before we learn to speak

39   a description of the process by which people identify words that they hear

40   reference to some negative consequences of being bilingual

Show More

12 Comments

  1. Very good explanation. I am hoping to meet you. How should I COntact. I need special class for IELTS reading. My test is scheduled after two weeks and its online.

  2. I believe the answer for 36 is NO because in paragraph F they said:

    researchers compared the brains of bilingual and monolingual patients matched on the severity of Alzheimer’s symptoms. Surprisingly, the bilinguals’ brains had more physical signs of disease than their monolingual counterparts

    obviously there was a comparison between two groups and in case of bilinguals they had more physical signs of disease

    1. The text compares the timing and severity(more physical signs) of brain disease but there is no comparison between the number (=how many) of bilingual and monolingual people who suffer from brain disease in old age.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *