Around the Web

IELTS General Training Reading: Cambridge 4 Test A Section 2; STUDENT LIFE AT CANTERBURY COLLEGE & CANTERBURY COLLEGE: LIST OF COURSES; with top solutions and best explanations

This General Training IELTS Reading post focuses on solutions to IELTS Cambridge 4 Reading Test A Section 2 that has two texts titled STUDENT LIFE AT CANTERBURY COLLEGE’ and CANTERBURY COLLEGE: LIST OF COURSES’. This is a targeted post for GT IELTS candidates who have big problems finding out and understanding Reading Answers in the GT module. This post can guide you the best to understand every Reading answer without much trouble. Finding out IELTS Reading answers is a steady process, and this post will assist you in this respect.

IELTS Cambridge 4 Test A: General Training Reading Module

Section 2: Questions 15-20

The headline of the text: STUDENT LIFE AT CANTERBURY COLLEGE

Questions 15-20: TRUE, FALSE, NOT GIVEN

[In this type of question, candidates are asked to find out whether:

The statement in the question agrees with the information in the passage – TRUE
The statement in the question contradicts the information in the passage – FALSE
If there is no information on this – NOT GIVEN

For this type of question, you can divide each statement into three independent pieces and make your way through with the answer.]

Question 15: Many students are allocated a job experience placement abroad.

Keywords for this question: many students, allocated, job experience placement, abroad,   

Take a look at these lines from the second paragraph, “. . .  Canterbury College has developed strong international links over the years and, as a result, many students have the opportunity of visiting and working in a European country in the course of their studies.”

Here, have the opportunity of visiting and working in a European country = allocated a job experience placement abroad,

So, the answer is: TRUE

Question 16: The elections for the Union President and Executive Committee are held together.  

Keywords for this question: elections, Union President and Executive Committee, held together,  

To find answer to this question, we must look at the ‘Students’ Union and SRC’ section. Here, have a close look at these lines, “ .. . . The Union is very active and is run by an Executive Committee elected by students in the Autumn Term. The President is elected every Summer Term to provide continuity for the next academic year. .. ..”

Here, the lines clearly indicate that the elections for the Union President and Executive Committee are held in different times (Autumn term and Summer term), not together.   

So, the answer is: FALSE

Question 17: There are staff in the LRC to help students use the facilities. 

Keywords for this question: staff, LRC, help students, use, the facilities,     

We can find about the facilities in the ‘Learning Resource Centre (LRC)’ section that students can use. However, we do not find any reference about whether staff members can help students use the facilities or not.   

So, the answer is: NOT GIVEN

Question 18: Nursery care is available on a first-came, first-served basis. 

Keywords for this question: nursery care, available, first-came, first-served basis,       

Have a look at the ‘Children’s Centre’ section, “The College Children’s Centre has places for under 5s with some subsidized places being available to students. Places are limited, so, if you are interested, apply early to reserve a place by contacting Linda Baker on the College telephone number.”

Here, Places are limited, so, if you are interested, apply early to reserve a place = Nursery care is available on a first-came, first-served basis,

So, the answer is: TRUE

Question 19: The Refectory serves fast-food options.

Keywords for this question: refectory, serves, fast-food options,        

The ‘Refectory’ section contains only one line. “This provides refreshments between 08.30 and 19.00 with hot meals served three times a day. Healthy eating options are available.”

However, it doesn’t have any information regarding fast-food options.

So, the answer is: NOT GIVEN

Question 20: The Chapel View Restaurant is for students only.

Keywords for this question: The Chapel View Restaurant, for, students only,   

The final section, ‘Chapel View Restaurant’ section, also contains only one line. Here, the writer of the text says, “This is another training restaurant and is set up as a quick-service facility which offers a selection of snacks and main courses at a modest price.”

However, it doesn’t mention whether the restaurant is for students only or not.

So, the answer is: NOT GIVEN    

The headline of the text: CANTERBURY COLLEGE: LIST OF COURSES

Questions 21-27: Matching paragraphs with list of options

[The rules for finding answers to this sort of question are simple. Just find keywords, read around it carefully and try to match with the given list of descriptions. Then, give a quick look to check whether there is another statement or idea provided by the same person in the text. If there is, check the reference carefully and decide your answer.]

Look at the List of Courses at Canterbury College A-H.

Which course would you recommend for people with the following career interests?

Question 21: advertising

Keywords for this question: advertising,

Course F talks about ‘advertising’. Have a look at these lines, “. .. . Students complete units in picture composition and photographic processing alongside elements of graphic design, and gain hands-on experience of desktop publishing and presentations.”

Here, desktop publishing and presentations = advertising,

So, the answer is: F

Question 22: TV production 

Keywords for this question: TV production,

Have a close look at the first lines of Course A. Here, the writer says, “This course will enable students to experience performing arts and the media at a basic level. .. .”

Here, performing arts and the media = TV productions,

So, the answer is: A

Question 23: architecture  

Keywords for this question: architecture,

The very first lines of Course G says, “This course is designed to provide an introduction to the construction industry. .. .”

Here, construction industry = architecture,

So, the answer is: G

Question 24: company management

Keywords for this question: company management,

The description in Course B explains, “The aim of this course is to provide a thorough grounding in business-related skills and a comprehensive knowledge of business practice. It is for students with a business studies background who can manage a heavy workload that will contain a greater degree of academic study.”

Here, business-related skills and a comprehensive knowledge of business practice & manage a heavy workload = company management,

So, the answer is: B

Question 25: working with the disabled

Keywords for this question: working with, disabled,   

The first lines in Course E explain, “This course gives a foundation for a career in caring for children, the elderly or people with special needs. . . ..”

Here, caring for children, the elderly or people with special needs = working with the disabled,

So, the answer is: E

Question 26: secretariat tasks

Keywords for this question: secretariat tasks,

Course H talks about secretariat tasks.

Have a look at the description of the course, “The qualifications gained and the skills developed on this course will provide a good basis for gaining employment in office work. In addition to word processing, the course also covers spreadsheets, computerised accounting, databases and desktop publishing. AII students are given chances to develop their confidence, and advice and information is given on job search skills, presentation techniques, and personal appearance.”

Here, a good basis for gaining employment in office work =  secretariat tasks,

So, the answer is: H

Question 27: beauty therapy

Keywords for this answer: beauty therapy,

Take a look at Course C. It describes, “This course provides progression to a range of higher levels. Units will include maintaining employment standards, salon management duties, providing facial massage and skin care, instruction on makeup, lash and brow treatments, artificial nail structures and ear piercing.”

Here, salon management duties, providing facial massage and skin care, instruction on makeup, lash and brow treatments, artificial nail structures and ear piercing = beauty therapy,

So, the answer is: C

Click here for solutions to Cambridge 4 GT Test A Section 1

Click here for solutions to Cambridge 4 GT Test A Section 3


Source: https://www.ieltsdeal.com/ielts-general-training-reading-cambridge-4-test-a-section-2-student-life-at-canterbury-college-with-top-solutions-and-best-explanations/

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *